Det er mange muligheter til aktiviteter på øya og i området, noen av dem avhengige av gruppestørrelse og vær. Under finner du flere tips, fra kamskjelldykking til sanketurer i fjæra, rib, yoga, kajakk og fjellturer. Det finnes gode opplevelser året rundt her, spør hvis du lurer på noe: booking@skolo.no og se egen side for Grupper og bedrifter.
Seløy og nabolaget er hele Helgeland i miniatyr. Du kan gå opp bratte fjell på formiddagen og ta en tur i kajakken på kvelden. Alt er tilgjengelig rett utenfor døra.
Å gjøre ingenting
Først av alt: La oss slå et slag for ferier uten for mye program og med mye tid til ingenting. Du finner flere strender og vakre viker på øya, langgrunne Valen for eksempel. Det er så fint å bare rusle hit eller dit. En pause i fjæra, løfte på tangen, lete etter krabber, samle fine skjell. Opp på en liten haug, bli sittende en stund, plukke noen blomster. Alt som ikke er organisert, det spontane, det som ikke har timeplan - det gir en kjærkommen følelse av frihet og hvile, og øylivet er nettopp dette. Bak skolen ligger et nydelig utsiktspunkt: Storhåjen. Dit kan du rusle opp og bli sittende, eller følge stien ned og rundt øya. Kanskje er det nok program for en dag?
Sjøen
«De tusen øyers land» kalles området gjerne. Og hvis du kommer med fly eller har et godt sjøkart, er det lett å se alle øyene som ligger strødd tett i tett. Noen av dem kun synlige når det er fjære, med de hvite strendene som plutselig står under vann. Å komme seg ut på sjøen og oppdage øya fra havet er en ekstra vakker opplevelse, selv om mange av strendene også er lett tilgjengelige fra land. Sjekk når det er lavvann (i Yr sin app, for eksempel) og du kan oppleve ekstra mye strand.
Kajakk og båt
Øya ligger midt i et ekte padleparadis! Og da er det fint at kajakker kan leies av blant annet Herøy Kajakk & Sykkel. De arrangerer også turer i skjærgården her. Si gjerne at du bor på Skolo når du bestiller. For de viderekomne i kajakk kan en tur til skjærgården utenfor Øksningan være et mål, men turen rundt Seløy er en opplevelse i seg selv. Og husk ispause på Coopen på sommeren! Den har egen brygge og er Skolos nærmeste nabo. Vil du fiske eller leie større båt selv? Da kan du for eksempel undersøke båtene som leies ut på Flostad Rorbuer på Herøy.
Kamskjelldykking eller fridykking?
Under havoverflaten venter en egen verden på deg og havbunnen rundt Seløy bugner av kamskjell, blant annet. Du og gruppen eller familien din kan prøve deg sammen med profesjonelle instruktører som kjenner området.
Hvilende yoga med Pusterom
Erfarne og profesjonelle Camilla bor på øya og klarer å begeistre selv de mest yogaskeptiske: Jordnær, avslappet yoga uten høy puls, en stund der kroppen virkelig får hvile. Anbefales varmt!
Sanketurer i fjæra, med guide
Nysgjerrig på vekstene på øya og i området? Bli med på guidet rusletur! En avslappet og fin måte å bli kjent med naturen i området på og ressursene naturen gir oss, på land og i fjæra.
Øyhopping på Helgeland
Vil du kombinere besøket på Seløy med turer til øyene rundt? Vega, Lovund, Træna er gode naboer og kystveien til/fra Brønnøysund er heller ikke så lang i kilometer, men inkluderer tre ferjer. Les mer om beliggenheten vår og reiseveien her.
Sykkel
Det er veldig fint å sykle fra øy til øy eller små turer i nærområdet. Hvis du har barn med i følget vil vi samtidig nevne at veiene er smale og det kjører en del tungtrafikk her i forbindelse med lakseslakteriet på Herøy, slik at dere er innstilt på dette hvis ambisjonene er store. Vi har seks sykler tilgjengelige som våre overnattingsgjester kan bruke gratis; type bysykler med tre gir, hjelm inkludert. De kan ikke forhåndsreserveres og er til dagsturer. Du kan leie hos Herøy Kajakk & Sykkel, men også flyplassen og Turistinformasjonen i Sandnessjøen sentrum har pleid og leie ut sykler.
Turer for store og små
Noe av det fineste med Helgeland er at du er nær både hav og fjell på en gang. Her har vi listet opp noen av våre egne favoritter, fra enkle turer til mer krevende.
Staulen
Det nærmeste først: Staulen ligger i gåavstand fra Seløy, på vei mot fylkesvei 828- Fra 2024 står det også en liten gapahuk på den lille toppen ved turstien. Sykle eller gå forbi det lille gartneriet før veikrysset og fortsett in Sørstaulveien til den slutter. Da kommer du til en nydelig allé. Denne kan du følge over til Nordstaulveien, og da er du på sjøsiden. Det er skiltet til en bitteliten avstikker midt i alléen, der man kan gå opp og sette seg i gapahuken og nyte utsikten. Et flott alternativ hvis du ønsker en god tur på flat mark.
Øksningan: Stortuva og Gårdsøytangen
Øksningan er de små, spisse fjellformasjonene du ser mot sør fra Skolo, broa til Øksningan ligger like ved blomsterbutikken Etcetera og det er enkelt å kjøre eller sykle dit. Her er det flere små topper og Stortuva har vært en favoritt hos oss med sine 100 høydemeter. Her er det stor utsiktsgevinst for liten innsats! På toppen går du litt lenger enn du tror innover, og over en bro til ytterkanten av toppen. Der ser du Vegaøyene og en stor bit av skjærgården. Du kan forstsette ned fjellsiden og gå langs veien tilbake til der du startet, eller gå videre ut til fjæra, på en av de andre turstiene. Er du heldig, ser du ørner. Flere har reir i knausene rundt. «Fem på topp» på Øksningan er populær blant de lokale her; man kan da inkludere både Karifjellet, Innerøyfjellet, Storåsfjellet og Gårdsøytangen. Den siste er det aller sørligste punktet og turen går på myke stier gjennom gammelt kulturlandskap, ca. 2,3 kilometer lang og i ganske flatt terreng med flere stoppesteder. «Drømmeplassen» er en liten grillhytte og strand på Øksningan.
Åkvikfjellet
Dette er de lokales trimfavoritt, et fjell som er morsomt å bestige også med barn. 287 meter til toppen er langt mer overkommelig enn Dønnamannen, samtidig som man kjenner på høyden og blir sliten. Utsikten er selvfølgelig fantastisk!
Dønnamannen
Et spektakulært fjell og vår lokale kjendis. Fra Seløy kan du sykle eller kjøre til foten av Dønnamannen, som ligger i nabokommunen Dønna. 854 over havet ligger toppen av dette fjellet, en luftig og krevende fjelltur. Men du må jo ikke gå helt til toppen. Turen langs sjøen inn til Hagen, der fjellturen egentlig starter, er en opplevelse i seg selv.
Breivika og Hagen
Alle som skal opp på Dønnamannen, passerer Hagen. Der svinger man av stien til høyre og opp fjellet. Men man gå også gå rett fra gjennom vika og da kommer man til Breivika, en imponerende vakker strand, inkludert en bekk med badekulp. Man kan også kjøre rundt hele Dønnamannen til Breivika, men gåturen er vakker og fra parkeringsplassen til den flotte stranda tar det bare 45 minutter, litt avhengig av farten på reisefølget. Denne turen går vi ofte og kan varmt anbefale. For barna er det også spennende å stoppe litt opp ved ruinene i Hagen og hvis man følger stien et lite stykke opp mot Dønnamannen kommer man til en fin skog og en bekk, helt topp å raste ved.
Rakelfjæra
Nordavinden kan være kald også i sommermånedene og da kan Rakelfjæra være god å ha. Den ligger på Tenna på Herøy, forbi Spar-butikken. En hvit og langgrunn strand. Det kan være verdt å sykle (eller kjøre) til enden på Tennveien. Landskapet rundt forandrer seg utover sanddynene der.
De syv søstre og Markvollkulpen
Fra Seløy er det panoramautsikt til den berømte fjellkjeden. Vil du bestige et eller flere av toppene, må du tar ferja over fjorden. Har du barn med deg og vil ha en lettere tur (ca. 1 kilometer opp), anbefaler vi Markvollkulpen på det varmeste. Litt oppi skråningen, man går på svaberg, følg merket rute mot Skjæringen og Tvillingene. Ta med badetøy! Turen starter i vakkert kulturlandskap, man går gjennom en trollsk skog og over bekker.
Spisesteder, severdigheter og butikker
Seløy ligger på Herøy og er forbundet med Dønna. Herøy og Dønna er et stort område og utforske, og her har vi noen tips til deg, som inkluderer noen godbiter på «bysiden», altså i og rundt Sandnessjøen. Dette er ingen uttømmende liste. Send oss gjerne en mail (post@skolo.no) hvis du har gode tips til oss.
Til Elise fra Marius i Utskarpen og Brasserie 8622
Det beste spisestedet i regionen ligger et lite stykke unna, men er verdt en egen anbefaling. 76 kilometer fra Sandnessjøen, inkludert en sjarmerende ferjetur fra Levang til Nesna, finner du Til Elise fra Marius i bygda Utskarpen. Den samme gjengen har også åpnet Brasserie 8622 på Mo med herlig, fransk godfølelse.
Svang i Brønnøysund
Mange kjører kystveien via Brønnøysund til oss og der utmerker vennene våre i Svang seg med sin restaurant og bar.
Etcetera botaniske utskeielser på Herøy
Her blir du ikke mett i magen, men ganske sikkert på synsinntrykk! Tommys spinnville blomsterbutikk ligger midt mellom Herøy og Seløy, et ombygd fjøs du aldri har sett maken til. Maksimalistisk og frodig og et fint stopp også på regnværsdager.
Augustbryggo
Vår lokale sjømatrestaurant. På Seløy kan du, like ved skolen, spise deg god og mett på Augustbryggo.
Petter Dass-museet i Sandnessjøen
Anerkjente Snøhetta har tegnet museet ved foten av fjellkjeden De syv søstre. Kafé i sommermånedene og annethvert år arrangeres Petter Dass-dagene med ekstra høy kvalitet på det kulturelle programmet.
Helgeland Kolonial i Sandnessjøen
Spisested i Sandnessjøen som åpnet dørene i 2022. Flere godbiter på menyen og også salg av noe lokal mar du kan ta med deg, som oster og kaffe.
Herøy sentrum: Brygga, Mix-kiosken og Vinmonopolet
Her i kommunesentrum finner du nok landets minste Vinmonopol og klesbutikken til Kristina, på andre siden av gata ligger kiosken med sitt lille gatekjøkken og over broa spisestedet Herøy Brygge.
Dortheas Hus
En bitteliten butikk med stort utvalg i garn og noen utvalgte småtterier, ligger mellom prestegården og ferjekaien Flostad på Herøy.
Restauranten Tre kalver
Tre kalver serverer klassiske matretter med ekstra gode råvarer i sin gårdsrestaurant på Dønna.
Heidis sjokoladebrygge
På Stavseng på Dønna kan du besøke Heidi, som er gjestfriheten selv og driver en liten sjokoladefabrikk. I 2019 åpnet hun sitt eget utsalg og her serverer hun ofte enkel lunsj, god mat, god kaffe og alltid ekstra god sjokolade. Åpningstidene, som kan variere, annonseres gjerne på Facebook.
Dønnes gård og natursti
På Dønna ligger også Dønnes kirke, med løkkuppel og mystiske mumier i kjelleren, og på hovedgården er det servering i høysesong. Husk å ta tid til å rusle i hagen og opp til lysthuset! Vi anbefaler også naturstien opp til utsiktspunktet på Dønnesfjellet. Naturstien går mellom pussige trær og nydelig skog. På toppen er det også servering (gatekjøkkenmeny) og ikke minst fantastisk utsikt.
Stavseng gård på Dønna
Også et lite gårdsutsalg med nytt og gammelt, inkludert noe kunsthåndverk, se deres Facebook-side.