Mye å oppleve - lite man må.

Det er mange muligheter til aktiviteter på øya og i området, og særlig for den som ønsker å oppleve naturen, selvfølgelig. Vi har åpent hele året, også for bedrifter, og kan skreddersy aktiviteter og antallet overnattinger. Les mer her. Under finner du noen forslag til fine opplevelser. (Foto over: Line Møller / VG).

Seløy og nabolaget er hele Helgeland i miniatyr. Du kan gå opp bratte fjell på formiddagen og ta en tur i kajakken på kvelden. Alt er tilgjengelig rett utenfor døra.

Å gjøre ingenting

Først av alt: La oss slå et slag for ferier uten for mye program og med mye tid til ingenting. Du finner flere strender og vakre viker på øya, langgrunne Valen for eksempel. Det er så fint å bare rusle hit eller dit. En pause i fjæra, løfte på tangen, lete etter krabber, samle fine skjell. Opp på en liten haug, bli sittende en stund, plukke noen blomster. Alt som ikke er organisert, det spontane, det som ikke har timeplan - det gir en kjærkommen følelse av frihet og hvile, og øylivet er nettopp dette. Bak skolen ligger et nydelig utsiktspunkt: Storhåjen. Dit kan du rusle opp og bli sittende, eller følge stien ned og rundt øya. Kanskje er det nok program en dag?

Sjøen

«De tusen øyers land» kalles området gjerne. Og hvis du kommer med fly eller har et godt sjøkart, er det lett å se: Alle øyene som ligger strødd tett i tett. Noen av dem kun synlige når det er fjære, med de hvite strendene som plutselig står under vann. Å komme seg ut på sjøen og oppdage øya fra havet er en ekstra vakker opplevelse.

Kajakk

Øya ligger midt i et ekte padleparadis! Og da er det fint at vår gode nabo Seløy kystferie leier ut kajakker. De holder til en liten rusletur fra oss (Seløya er så liten at alt på øya bare er en liten rusletur fra oss). For de viderekomne i kajakk kan en tur til skjærgården utenfor Øksningan være et mål, men turen rundt Seløy er en opplevelse i seg selv. Og husk ispause på Coopen! Den har egen brygge og er Skolos nærmeste nabo.

Gründer Ingrid på favorittstranda på Seløy.
Kulturopplevelser til sjøs

Seløy kystferie har utviklet flere egne konsepter som er svært populære i regionen, ikke minst fordi de gir et unikt innblikk i lokal historie og mulighet til å besøke de nå fraflyttede fiskeværene utenfor Seløy. Kristian og co. har snekret turprogram til utvalgte steder med helt spesielle historier. RIB-båter og guidede turer kan du oppleve og bestille som gruppe med spesifikke ønsker, men de har også daglige, faste turer for enkeltpersoner i høysesong, der du kan hive deg med mer spontant.

Øyhopping på Helgeland

Vil du kombinere besøket på Seløy med turer til øyene rundt? Vega, Lovund, Træna er gode naboer og kystveien til/fra Brønnøysund er heller ikke så lang i kilometer, men inkluderer tre ferjer. Les mer om beliggenheten vår og reiseveien her.

Leie større båt

Vil du fiske eller leie større båt selv? Da kan du for eksempel undersøke båtene som leies ut på Flostad Rorbuer på Herøy.

Sykkel

Det er veldig fint å sykle fra øy til øy, over smale broer eller ved hjelp av hurtigbåten. Seløy kystferie leier ut sykler og man kan også låne på flyplassen eller på Turistinformasjonen i Sandnessjøen sentrum på Kulturbadet. Her er turmulighetene omtrent uendelige! 

Turer for store og små

Noe av det fineste med Helgeland er at du er nær både hav og fjell på en gang. Her har vi listet opp noen av våre egne favoritter.

Staulen

Det nærmeste først: Staulen ligger i gåavstand fra Seløy, på vei mot fylkesvei 828, altså det siste veikrysset før du ankommer øya. Det er også en fin sykkelrunde med flere mulige avstikkere. Sykle eller gå forbi det lille gartneriet før veikrysset og fortsett in Sørstaulveien til den slutter. Da kommer du til en nydelig allé. Denne kan du følge over til Nordstaulveien, og da er du på sjøsiden. Det er skiltet til en bitteliten avstikker midt i alléen, der man kan gå opp og pause ved et fint rastebord og nyte utsikten. Et flott alternativ hvis du ønsker en god tur på flat mark.

Kveldssola lyser opp alléen på Staulen. Her finnes det også små avstikkere man kan utforske, med perfekte sittebord og nisteplasser.
Stortuva på Øksningan

Vi begynner forsiktig, med en liten topp på kun 100 høydemeter. Men her er det stor utsiktsgevinst for liten innsats! Stortuva er en av flere små topper på nabøya Øksningan, som er forbundet med broer til Seløya og kan nås med sykkel, kajakk eller bil. På toppen går du litt lenger enn du tror innover, og over en bro til ytterkanten av toppen. Der ser du Vegaøyene og en stor bit av skjærgården. Du kan forstsette ned fjellsiden og gå langs veien tilbake til der du startet, eller gå videre ut til fjæra, på en av de andre turstiene. Er du heldig, ser du ørner. Flere har reir i knausene rundt.

Åkvikfjellet

Dette er de lokales trimfavoritt, et fjell som er morsomt å bestige også med barn. 287 meter til toppen er langt mer overkommelig enn Dønnamannen, samtidig som man kjenner på høyden og blir sliten. Utsikten er selvfølgelig fantastisk! 

Dønnamannen

Et spektakulært fjell. Fra Seløy kan du sykle eller kjøre til foten av Dønnamannen, som ligger i nabokommunen Dønna. 854 over havet ligger toppen av dette fjellet, en luftig og krevende fjelltur. Men du må jo ikke gå helt til toppen. Turen langs sjøen inn til Hagen, der fjellturen egentlig starter, er en opplevelse i seg selv.

På toppen av Dønnamannen med utsikt ned til Breivika. En luftig fjelltur med fantastisk utsikt.
Breivika og Hagen

Alle som skal opp på Dønnamannen, passerer Hagen. Der svinger man av stien til høyre og opp fjellet. Men man gå også gå rett fra gjennom vika og da kommer man til Breivika, en imponerende vakker strand, inkludert en bekk med badekulp (for de ekstra tøffe). Man kan også kjøre rundt hele Dønnamannen til Breivika, men gåturen er vakker og fra parkeringsplassen til den flotte stranda tar det bare 45 minutter, litt avhengig av farten på reisefølget. Denne turen går vi ofte og kan varmt anbefale. For barna er det også spennende å stoppe litt opp ved ruinene i Hagen og hvis man følger stien et lite stykke opp mot Dønnamannen kommer man til en fin skog og en bekk, helt topp å raste ved.

Rakelfjæra

Nordavinden kan være kald også i sommermånedene og da kan Rakelfjæra være god å ha. Den ligger på Tenna, forbi Spar-butikken (der det ofte er ferske reker). En hvit og langgrunn strand. Det kan være verdt å sykle (eller kjøre) til enden på Tennveien. Landskapet rundt forandrer seg utover sanddynene der.

De syv søstre og Markvollkulpen

Fra Seløy er det panoramautsikt til den berømte fjellkjeden. Vil du bestige et eller flere av toppene, må du tar ferja over fjorden. Har du barn med deg og vil ha en lettere tur (ca. 1 kilometer opp), anbefaler vi Markvollkulpen på det varmeste. Litt oppi skråningen, man går på svaberg, følg merket rute mot Skjæringen og Tvillingene. Ta med badetøy! Turen starter i vakkert kulturlandskap, man går gjennom en trollsk skog og over bekker.

På vei opp til Markvollkulpen på De syv søstre.

Spisesteder, severdigheter og butikker

Seløy ligger på Herøy og er forbundet med Dønna. Herøy og Dønna er et stort område og utforske, og her har vi noen tips til deg, som inkluderer noen godbiter på «bysiden», altså i og rundt Sandnessjøen. Det ligger flere kafeer og spisesteder i byen og dette er ingen uttømmende liste. Send oss gjerne en mail (post@skolo.no) hvis du har gode tips til oss.

Til Elise fra Marius

Det beste spisestedet i regionen ligger et stykke unna, men er verdt en egen anbefaling. 76 kilometer fra Sandnessjøen, inkludert en sjarmerende ferjetur fra Levang til Nesna, finner du Til Elise fra Marius. I bygda Utskarpen er to eksepsjonelt dyktige kokker i ferd med å bygge opp en matdestinasjon. Kan for eksempel kombineres med utreise fra Seløy til Mo i Rana, hvis du skal nordover etter turen hit.

Kontoret Sushi

Sandnessjøen har fått en skikkelig god sushirestaurant og den vil vi varmt anbefale. De har også takeaway, så med litt planlegging kan det bli ekstra god mat på ferjeturen ut til Seløya.

Petter Dass-museet

Anerkjente Snøhetta har tegnet museet ved foten av fjellkjeden De syv søstre. Kafé i sommermånedene og annethvert år arrangeres Petter Dass-dagene med ekstra høy kvalitet på det kulturelle programmet.

Galleri Ö

På Tjøtta har det åpnet et nydelig, lite galleri - også med lekker, liten galleributikk. Kort vei fra Petter Dass-museet.

Galleri Sjøholt og Herøy senter

Inger Meyer driver et eget, lite sommergalleri i Åsveien på Herøyholmen, av og til også med gjestekunstnere. Her i kommunesentrum finner du også landets minste Vinmonopol, Lenas klesbutikk, Kremmarhuset og to matbutikker m.m.

Dortheas Hus

En bitteliten butikk med stort utvalg i garn og noen utvalgte småtterier, ligger mellom prestegården og ferjekaien Flostad på Herøy.

Augustbryggo

Vår lokale sjømatrestaurant! På Seløy kan du, like ved skolen, spise deg god og mett på Augustbryggo.

Etcetera botaniske utskeielser

Tommys blomsterbutikk ligger midt mellom Herøy og Seløy, et ombygd fjøs du aldri har sett maken til. Maksimalistisk og frodig! 

Brygga på Herøy og Mix-kiosken

Hvis du er lysten på kebab og gatekjøkkenmat, drar du hit. Brygga har også andre middagsretter og gode kaker.

Heidis sjokoladebrygge

På Stavseng på Dønna kan du besøke Heidi, som er gjestfriheten selv og driver en liten sjokoladefabrikk. I 2019 åpnet hun sitt eget utsalg og her serverer hun ofte enkel lunsj, god mat, god kaffe og alltid ekstra god sjokolade. Åpningstidene, som kan variere, annonseres gjerne på Facebook.

Dønnes gård og natursti

På Dønna ligger også Dønnes kirke, med løkkuppel og mystiske mumier i kjelleren, og på hovedgården er det servering i høysesong. Husk å ta tid til å rusle i hagen og opp til lysthuset! Vi anbefaler også naturstien opp til utsiktspunktet på Dønnesfjellet. Naturstien går mellom pussige trær og nydelig skog. På toppen er det også servering (gatekjøkkenmeny) og ikke minst fantastisk utsikt.

Tre kalver og Dønna restaurant

Tre kalver serverer klassiske matretter og Dønna restaurant ligger på ferjekaien Bjørn, i et lilla hus. Her serveres gatekjøkkenmat, men også noen syriske spesialiteter.

Lange, lyse netter på Helgeland.

Skolo nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få siste oppdatering om hva som skjer!