Mye å oppleve - lite man må.

Det er mange muligheter til aktiviteter på øya og i området, noen av dem avhengige av gruppestørrelse og vær. Under finner du flere tips, fra kamskjelldykking til sanketurer i fjæra, rib, yoga, kajakk og fjellturer. Det finnes gode opplevelser året rundt her, spør hvis du lurer på noe: booking@skolo.no og se egen side for Grupper og bedrifter.

Seløy og nabolaget er hele Helgeland i miniatyr. Du kan gå opp bratte fjell på formiddagen og ta en tur i kajakken på kvelden. Alt er tilgjengelig rett utenfor døra.

Å gjøre ingenting

Først av alt: La oss slå et slag for ferier uten for mye program og med mye tid til ingenting. Du finner flere strender og vakre viker på øya, langgrunne Valen for eksempel. Det er så fint å bare rusle hit eller dit. En pause i fjæra, løfte på tangen, lete etter krabber, samle fine skjell. Opp på en liten haug, bli sittende en stund, plukke noen blomster. Alt som ikke er organisert, det spontane, det som ikke har timeplan - det gir en kjærkommen følelse av frihet og hvile, og øylivet er nettopp dette. Bak skolen ligger et nydelig utsiktspunkt: Storhåjen. Dit kan du rusle opp og bli sittende, eller følge stien ned og rundt øya. Kanskje er det nok program en dag?

Sjøen

«De tusen øyers land» kalles området gjerne. Og hvis du kommer med fly eller har et godt sjøkart, er det lett å se: Alle øyene som ligger strødd tett i tett. Noen av dem kun synlige når det er fjære, med de hvite strendene som plutselig står under vann. Å komme seg ut på sjøen og oppdage øya fra havet er en ekstra vakker opplevelse.

Kajakk og robåter

Øya ligger midt i et ekte padleparadis! Og da er det fint at vår gode nabo Seløy kystferie leier ut kajakker og robåter. Instruktører kan vi også skaffe. Kystferien holder til en liten rusletur fra oss. For de viderekomne i kajakk kan en tur til skjærgården utenfor Øksningan være et mål, men turen rundt Seløy er en opplevelse i seg selv. Og husk ispause på Coopen på sommeren! Den har egen brygge og er Skolos nærmeste nabo.

Gründer Ingrid på favorittstranda på Seløy.
Kulturopplevelser med vind i håret: Rib

Med rib-båter kan du for eksempel besøke de nå fraflyttede fiskeværene utenfor Seløy og få et unikt innblikk i lokal historie. RIB-båter og guidede turer kan du oppleve og bestille som gruppe med spesifikke ønsker, men de har også daglige, faste turer for enkeltpersoner i høysesong, der du kan hive deg med mer spontant.

Kamskjelldykking eller fridykking? 

Under havoverflaten venter en egen verden på deg og havbunnen rundt Seløy bugner av kamskjell, blant annet. Du og gruppen eller familien din kan prøve deg sammen med profesjonelle instruktører som kjenner området.

Dykke etter kamskjell med profesjonelle instruktører i Nordvær? Foto: Vegard Aasen.
Hvilende yoga med Pusterom

Erfarne og profesjonelle Camilla bor på øya og klarer å begeistre selv de mest yogaskeptiske: Jordnær, avslappet yoga uten høy puls, en stund der kroppen virkelig får hvile. Anbefales varmt! 

Vakrere omgivelser er dette er det vanskelig å finne. Foto: Vegard Aasen.
Sanketurer i fjæra, med guide

Nysgjerrig på vekstene på øya og i området? Bli med på guidet rusletur! En avslappet og fin måte å bli kjent med naturen i området på og ressursene naturen gir oss, på land og i fjæra.

Så mye å oppdage, hvis man bare tar seg tid til å stoppe opp! Foto: Vegard Aasen.
Øyhopping på Helgeland

Vil du kombinere besøket på Seløy med turer til øyene rundt? Vega, Lovund, Træna er gode naboer og kystveien til/fra Brønnøysund er heller ikke så lang i kilometer, men inkluderer tre ferjer. Les mer om beliggenheten vår og reiseveien her.

Leie større båt

Vil du fiske eller leie større båt selv? Da kan du for eksempel undersøke båtene som leies ut på Flostad Rorbuer på Herøy.

Sykkel

Det er veldig fint å sykle fra øy til øy eller små turer i nærområdet. Vi har seks sykler tilgjengelige som våre overnattingsgjester kan bruke gratis; type bysykler med tre gir, hjelm inkludert. De kan ikke forhåndsreserveres og er til dagsturer. Du kan også leie på flyplassen eller på Turistinformasjonen i Sandnessjøen sentrum.

Turer for store og små

Noe av det fineste med Helgeland er at du er nær både hav og fjell på en gang. Her har vi listet opp noen av våre egne favoritter, fra enkle turer til mer krevende.

Staulen

Det nærmeste først: Staulen ligger i gåavstand fra Seløy, på vei mot fylkesvei 828, altså det siste veikrysset før du ankommer øya. Det er også en fin sykkelrunde med flere mulige avstikkere. Sykle eller gå forbi det lille gartneriet før veikrysset og fortsett in Sørstaulveien til den slutter. Da kommer du til en nydelig allé. Denne kan du følge over til Nordstaulveien, og da er du på sjøsiden. Det er skiltet til en bitteliten avstikker midt i alléen, der man kan gå opp og pause ved et fint rastebord og nyte utsikten. Et flott alternativ hvis du ønsker en god tur på flat mark.

Kveldssola lyser opp alléen på Staulen. Her finnes det også små avstikkere man kan utforske, med perfekte sittebord og nisteplasser.
Stortuva på Øksningan

Vi begynner forsiktig, med en liten topp på kun 100 høydemeter. Men her er det stor utsiktsgevinst for liten innsats! Stortuva er en av flere små topper på nabøya Øksningan, som er forbundet med broer til Seløya og kan nås med sykkel, kajakk eller bil. På toppen går du litt lenger enn du tror innover, og over en bro til ytterkanten av toppen. Der ser du Vegaøyene og en stor bit av skjærgården. Du kan forstsette ned fjellsiden og gå langs veien tilbake til der du startet, eller gå videre ut til fjæra, på en av de andre turstiene. Er du heldig, ser du ørner. Flere har reir i knausene rundt.

Åkvikfjellet

Dette er de lokales trimfavoritt, et fjell som er morsomt å bestige også med barn. 287 meter til toppen er langt mer overkommelig enn Dønnamannen, samtidig som man kjenner på høyden og blir sliten. Utsikten er selvfølgelig fantastisk! 

Dønnamannen

Et spektakulært fjell. Fra Seløy kan du sykle eller kjøre til foten av Dønnamannen, som ligger i nabokommunen Dønna. 854 over havet ligger toppen av dette fjellet, en luftig og krevende fjelltur. Men du må jo ikke gå helt til toppen. Turen langs sjøen inn til Hagen, der fjellturen egentlig starter, er en opplevelse i seg selv.

På toppen av Dønnamannen med utsikt ned til Breivika. En luftig fjelltur med fantastisk utsikt.
Breivika og Hagen

Alle som skal opp på Dønnamannen, passerer Hagen. Der svinger man av stien til høyre og opp fjellet. Men man gå også gå rett fra gjennom vika og da kommer man til Breivika, en imponerende vakker strand, inkludert en bekk med badekulp (for de ekstra tøffe). Man kan også kjøre rundt hele Dønnamannen til Breivika, men gåturen er vakker og fra parkeringsplassen til den flotte stranda tar det bare 45 minutter, litt avhengig av farten på reisefølget. Denne turen går vi ofte og kan varmt anbefale. For barna er det også spennende å stoppe litt opp ved ruinene i Hagen og hvis man følger stien et lite stykke opp mot Dønnamannen kommer man til en fin skog og en bekk, helt topp å raste ved.

Rakelfjæra

Nordavinden kan være kald også i sommermånedene og da kan Rakelfjæra være god å ha. Den ligger på Tenna, forbi Spar-butikken (der det ofte er ferske reker). En hvit og langgrunn strand. Det kan være verdt å sykle (eller kjøre) til enden på Tennveien. Landskapet rundt forandrer seg utover sanddynene der.

De syv søstre og Markvollkulpen

Fra Seløy er det panoramautsikt til den berømte fjellkjeden. Vil du bestige et eller flere av toppene, må du tar ferja over fjorden. Har du barn med deg og vil ha en lettere tur (ca. 1 kilometer opp), anbefaler vi Markvollkulpen på det varmeste. Litt oppi skråningen, man går på svaberg, følg merket rute mot Skjæringen og Tvillingene. Ta med badetøy! Turen starter i vakkert kulturlandskap, man går gjennom en trollsk skog og over bekker.

På vei opp til Markvollkulpen på De syv søstre.

Spisesteder, severdigheter og butikker

Seløy ligger på Herøy og er forbundet med Dønna. Herøy og Dønna er et stort område og utforske, og her har vi noen tips til deg, som inkluderer noen godbiter på «bysiden», altså i og rundt Sandnessjøen. Dette er ingen uttømmende liste. Send oss gjerne en mail (post@skolo.no) hvis du har gode tips til oss.

Helgeland Kolonial i Sandnessjøen

Våre venner har åpnet et spisested i Sandnessjøen sentrum med skikkelig god mat! Dette har vi ventet lenge på. Mer informasjon i deres sosiale medier-kanaler.

Til Elise fra Marius i Utskarpen

Det beste spisestedet i regionen ligger et stykke unna, men er verdt en egen anbefaling. 76 kilometer fra Sandnessjøen, inkludert en sjarmerende ferjetur fra Levang til Nesna, finner du Til Elise fra Marius. I bygda Utskarpen er to eksepsjonelt dyktige kokker i ferd med å bygge opp en matdestinasjon. Kan for eksempel kombineres med utreise fra Seløy til Mo i Rana, hvis du skal nordover etter turen hit.

Petter Dass-museet i Sandnessjøen

Anerkjente Snøhetta har tegnet museet ved foten av fjellkjeden De syv søstre. Kafé i sommermånedene og annethvert år arrangeres Petter Dass-dagene med ekstra høy kvalitet på det kulturelle programmet.

Etcetera botaniske utskeielser

Tommys blomsterbutikk ligger midt mellom Herøy og Seløy, et ombygd fjøs du aldri har sett maken til. Maksimalistisk og frodig! 

Augustbryggo

Vår lokale sjømatrestaurant. På Seløy kan du, like ved skolen, spise deg god og mett på Augustbryggo.

Herøy sentrum: Brygga, Mix-kiosken og Vinmonopolet

Her i kommunesentrum finner du nok landets minste Vinmonopol og klesbutikken til Kristina, på andre siden av gata ligger kiosken med sitt lille gatekjøkken og over broa spisestedet Herøy Brygge.

Dortheas Hus

En bitteliten butikk med stort utvalg i garn og noen utvalgte småtterier, ligger mellom prestegården og ferjekaien Flostad på Herøy.

Heidis sjokoladebrygge

På Stavseng på Dønna kan du besøke Heidi, som er gjestfriheten selv og driver en liten sjokoladefabrikk. I 2019 åpnet hun sitt eget utsalg og her serverer hun ofte enkel lunsj, god mat, god kaffe og alltid ekstra god sjokolade. Åpningstidene, som kan variere, annonseres gjerne på Facebook.

Dønnes gård og natursti

På Dønna ligger også Dønnes kirke, med løkkuppel og mystiske mumier i kjelleren, og på hovedgården er det servering i høysesong. Husk å ta tid til å rusle i hagen og opp til lysthuset! Vi anbefaler også naturstien opp til utsiktspunktet på Dønnesfjellet. Naturstien går mellom pussige trær og nydelig skog. På toppen er det også servering (gatekjøkkenmeny) og ikke minst fantastisk utsikt.

Stavseng gård på Dønna

Også et lite gårdsutsalg med nytt og gammelt, inkludert noe kunsthåndverk, se deres Facebook-side.

Restauranten Tre kalver

Tre kalver serverer klassiske matretter med ekstra gode råvarer.

Lange, lyse netter på Helgeland.

Skolos nyhetsbrev

Registrer deg for sjeldne mail med kjekk informasjon.