Fra Oslo til øya i havgapet

I 2018 flyttet vi 1000 kilometer nordover, fra Oslo til en liten øy i havgapet på Helgelandskysten. Vi valgte en annen hverdag for familien og ble gründere igjen for et nytt prosjekt. Det første året var et prøveår. Vi fikk oppleve mørke januar og alle tidene av året i sammenheng og jentene våre begynte på skolen her. Da prøveåret var slutt solgte vi huset vårt på Ekeberg. Så hvem gjør slikt? Vi er en familie på fire, pluss voffsen vår: Ingrid, Remi, Nora, Lotta. Prosjektet, altså de voksnes arbeidsplass, er det gamle skolebygget på øya: Seløy skole. Her har vi røtter. Både Remis pappa, tante og onkler har vært elever. Bygget forfalt, etter at skolen ble permanent stengt og i 2019 startet vi totalrenoveringen.

«For oss er dette også en slags protesthandling. Vi har tro på Helgelandskysten, de små øysamfunnene og det lille, unike. Ferjeprisene stiger og distriktene slåss for livet. Men vi vet at mange lengter hit. Det går an å velge seg en annen hverdag».

Vi har kalt det nye konseptet SKOLO og åpner dørene sommeren 2020. Hos oss kan du sove godt og gymsalen har blitt kafé og butikk. Men dette er ikke et hotell. Det er et helt unikt flerbrukshus, åpent året rundt. Vi inviterer ferierende, ledergrupper, kreatører av alle slag til å hvile, bo og skape i havhapet, også over lengre tid. Kalenderen vil få mer innhold etterhvert, men første konsert er spikret. Vi håper du tar kontakt hvis du har ideer til arrangement, helger, kurs eller andre tiltak bygget kan brukes til.

Selv flyttet vi inn i den nedlagte båtslipen vi renoverte i 2011 og har snart vendt oss av med å kalle den «hytta». Her treffer saltvannet vinduene når det blåser og man kan følge midnattssola til den dupper bak fjellet Lovund og lyser opp en ny sommerdag. Her bor vi nå.

Remis pappa viser frem klassebildet sitt fra Seløy skole. Han står helt til venstre.

Den blafrende begynnelsen

Vi har gjort noe liknende før. I 2005 ble vi foreldre for første gang og etablerte et firma ved kjøkkenbenken. Det ene hang tett sammen med det andre: Svangerskapspermisjonen ble pussig nok en periode med skaperglede og ro. Vi drev kaffebar og butikk i vårt showroom/kontor på Ekeberg fra 2010 til 2018 og har alltid vært opptatt av lokalmiljø og samfunnet rundt oss, at man skal forsøke å bidra positivt som næringslivsaktør. BLAFRE har vokst seg stort. I dag selges matbokser, sekker, drikkeflasker og de andre produktene i hele landet og flere steder i Europa. BLAFRE holder nå til i Nordre Gate 15 på Grünerløkka i Oslo - velkommen innom oss! Vi eier fortsatt firmaet og har tett kontakt med staben (takk, internett).

2006: Nora Mathea bader i nytrykkede kort og har pyntet seg for fotografen fra Dagbladet Magasinet.

Vårsol og røtter: «Bare det skjedde noe, var det godt»

Historien gjentar seg på en måte på Seløy, det har vi forstått nå og det fyller oss med en følelse av mening. Remis pappa vokste opp på øya, med sine tre søsken og foreldrene Mary og Karl. I bygdeboka gjorde vi en fin oppdagelse, av et par som engasjerte seg i renovering av et bygg som betydde mye for de lokale:

«I 1964 ble Valhall omtalt som «falleferdig». Noe måtte gjøres. Det ble blåst nytt liv i kvinneforeningen som satte seg som mål å få skiftet ut de gamle trebenkene med nye rørstoler (...) De som trakk i trådene for å holde det hele i gang, var først og fremst Karl og Mary Fagervik (...) De to gjenreiste det hele, hun med sin imponerende innsats for å fylle huset med innhold, han også med sin hammer og sag slik at huset ble så tiltalende som mulig. Selv om de hadde hjelp, står det virkelig respekt av det over 50 år lange og uegennyttige arbeidet som diss to til sammen utførte på «Valhall», skriver Kåre Hansen i bygdeboka Øyfolket. Og videre: 

Hun startet og drev barneforeningen «Vårsol» og til hver jul var hun den som sto for innøvingen av de mange julespillene og juleforestillingene. Hennes motto synes å ha vært; «Bare det skjedde noe, var det godt».

Mary har en stor fanskare på øya, hun var avslappet, folkelig og varm. Karl døde allerede på 1970-tallet, mens Mary levde og elsket Seløya helt fram til 2005. Vi tenker ofte på henne, spesielt når vi går forbi nabohuset, eller «bestahuset» som vi kaller det. Vi tror hun hadde blitt glad for å se skolen ivaretatt og selv om bruk og funksjon blir annerledes, tar vi mottoet hennes til oss: Det skjer noe og det er godt!

Ps: Et helt eget tema er det hvorfor «Valhall» ble valgt som navn på huset til avholdslaget og misjonsfolket på øya. De de som vet det må gjerne ta kontakt med oss. Vi - og mange med oss - lurer fælt.

Mary og Karl med de fire barna sine. Elsa i midten foran. Under er hun i barndomshjemmet sitt.
Remis tante, Elsa, i «bestahuset» i svingen. Foto: Line Møller, VG.

Vår bakgrunn

Vi har også hatt anstendige jobber. Ingrid har jobbet som innovasjonsredaktør og kommersiell direktør, hun ble i 2011 tildelt «Startknappen» som årets kvinnelige gründer og er også premiert som «Årets nyskaper» av redaktørforeningen. Remi er en sjeldent løsningsorientert produktutvikler som finner en vei - også for andre. SKOLO er et felles prosjekt, som BLAFRE var fra oppstarten. Remi er leder for hele byggeprosjektet. Vi holder kurs og foredrag om entreprenørskap, blant annet.

To søstre og en mamma inne. Syv søstre i bakgrunnen, utenfor vinduet. Foto: Line Møller, VG.

Skolo nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få siste oppdatering om hva som skjer!